Kadétprogram
Kezdőoldal Hazafias és honvédelmi nevelésHonvéd Kadét ProgramÖsztöndíjakInstruktoroknakPedagógusoknakKadétoknak

Kadétoknak

Miért jó honvéd kadétnak lenni?


Honvéd kadétként az eredményes tanulást nem csak jó osztályzattal jutalmazzák, hanem ösztöndíjat is kaphatsz. Az ösztöndíjakról részletesebben itt olvashatsz.
A tanulmányaid alatt olyan izgalmas programokon vehetsz részt, mint laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások.
Honvéd kadét formaruhát viselhetsz a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magadra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőjévé válsz, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen.
A tanulmányaid végére megtanulod a társaidat vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részed, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismered a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha szeretnél, érettségi vizsgát is tehetsz honvédelmi alapismeretekből, amely által könnyebben tudsz felvételt nyerni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapszakjaira.

Hogyan lehetsz honvéd kadét?

Először is jelentkezz egy olyan középiskolába, ahol tanítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. Ezeknek az intézményeknek a listáját itt  találod. Amint felvételt nyertél az intézménybe és felveszed a honvédelmi alapismeretek közismereti képzést már honvéd kadéttá is váltál!

Honvéd kadét versenyek (Honvéd Kadét Kupa)

Szeretnénk minél érdekesebbé és izgalmasabbá tenni a középiskolai tanulmányaitok éveit, ennek érdekében különböző honvédelmi versenyeket szervezünk számotokra.
A Honvéd Kadét Kupa, olyan honvéd kadétoknak szóló verseny, ahol egyéniben és az iskolát képviselve is mérhetitek össze tudásotokat akadályfutás "sprint" lövészetben , villám tájékozódásban, gránát hajításban és céllövészetben. A versenyről bővebb információt a Honvédelmi Sportszövetség oldalán találtok.

Honvédelemmel kapcsolatos elfoglaltságok, nem csak kadétoknak…

Honvédelmi tábor
A Magyar Honvédség által szervezett 12-18 éveseknek szóló nyári szünidőben tartott 5 napos ottalvós táborok. Egy-egy turnus alkalmával legyőzhetitek saját korlátaitokat, egy egész hetet együtt tölthettek a Magyar Honvédség katonáival, és biztos, hogy a hét végére egy összetartó csapattá kovácsolódtok össze a társaitokkal!
Bővebb információ és jelentkezés: honvedelmitabor.hu 

Országos Haditorna Verseny
Felmenő rendszerű, középiskolásoknak szóló honvédelmi csapatverseny, melyre 4 fős csapatok nevezhetnek. A tanév őszi fordulóinak megyei győztesei a tanév tavaszi időszakában egy országos döntő keretében mérhetik össze tudásukat.
Az aktuális versenykiírást és bővebb információt a versenyről itt találsz.

Érettségi feladatsorok

A Honvéd Kadét Program partneriskoláiban érettségi vizsgát tehetsz katonai alapismeretek tantárgyból. A felkészüléshez megtalálod a korábbi évek írásbeli feladatlapjait az Oktatási Hivatal honlapján, vagy ide kattintva.
(A fenti link megnyitása után válaszd ki a katonai alapismeretek vizsgatárgyat a legördülő menüben.) 
A katonai alapismeretek tantárgy tankönyvének anyagát itt érheted el. A honvédelmi alapismeretek tankönyv és munkafüzet megrendelhető a Zrínyi Kiadó webshopjában (www.hmzrinyi.hu)